Otse põhisisu juurde

PR19 Menüü

Söök on matka oodatuim osa. Kehv söök võib pooleks päevaks tuju lurri keerata. Oma menüü koostamisel lähtusime põhimõttest, et oleks enam-vähem kõigile suujärgi ja lihtne valmistada. Maitsev ka muidugi. Sättisime oma raja nii, et iga päev ikka üks pood tee peale jääks. See võimaldas menüüsse kirjutada tooraineid mida pikemate proviandipausidega matkal väga kasutada ei saaks. Samas on enamike neist võimalik ka asendada või üldse ära jätta. Näiteks panna sulajuustu asemel lihtsalt rohkem piimapulbrit. Koguseliselt järgisime põhimõtet, et parem jääb üle kui puudu. Mingit tohutut ülejääki siiski ei jäänud ja sellegi sõi lõpuks matkasiga ära. Seega on järgnevad kogused suhteliselt adekvaatsed täismeestel kõhu täis saamiseks.

Seljanka


Väljasõidule eelneval õhtul pakendasime seljankapõhja vaakumpakendajaga kilesse. Valmistamiseks lisasime põhja koguse jagu vett. Boonusena hakkisime sisse grillvorste.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • 500g Põltsamaa seljankapõhi - 6tk
  • suur Tallinna peenleib - 1 päts
  • 500g hapukoor 20% - 1 pakk

Kartulipuder grillvorstidega


Vett keetsime 1,25L ühe 250g paki kartulihelveste kohta. Valmis segule lisasime maitse järgi piimapulbrit, soola ja ühe 250g paki Merevaiku. Tuli väga maitsev. Vorstid grillisime restil mida RMK oma lõkkepaigale oli paigutanud. Optimaalne on ca 2-2,5 vorsti per inimene. Kastmeks ja ühtlasi ka salatiks tegime peale tomati-kurgi-hapukoore salatit, mille maitsestamiseks kasutasime soola ja pipart. Kui koort poleks võimalik kasutada olnud, siis oleksime pulbrist valget kastet teinud või lihtsalt "kuivalt" söönud.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • 250g Veski Mati kartulihelbed - 3 pakki
  • 750g grillvorstipakk - 2tk
  • 500g hapukoor 20% - 2 pakki
  • tomat - 1,5kg
  • kurk - 3tk

Hommikupuder


Putru on tänapäeval poes igale maitsele. Meie tegime kiirkaerahelbe, manna ja neljaviljahelbe putru. Algul keetsime pudru veega läbi ja hiljem lisasime maitse järgi piimapulbrit ja suhkrut. Peale Põltsamaa või Prisma enda brändi Rainbow plastikpudelis maasika või vaarikamoosi. Tee peal saime kaupmehelt kultuurmustikaid. Eks kui aeg on veidi suve keskme poole, saab marju ka metsast peale raputada. Pudru kõrvale tegime ka võikusid. Esiteks aitasid need toidukorda rikastada, teiseks söötsid kõhu täis nendel kes putru ei söö.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • pudruhelbed - 1kg
  • 425g Põltsamaa/Rainbow maasika/vaarikamoos - 1tk
  • mustikaid - 500g
  • sepik - 2 pätsi
  • 200g Merevaik peale määrimiseks - 2tk
  • täissuitsuvorst - 2 kangi

Pasta carbonara



Pastaks kasutasime täistera jahust makarone. Hoiavad kauem kõhtu täis ja tervislikumad kah. Lihaks oli delikatesskonservid veiselihaga. Konservide arvutusi on erinevaid. Ühed ütlevad 250g konserv nelja inimese peale, mõned vähem, mõned rohkem. Meil kulus ca konserv kolme peale või isegi natukene alla. Roa valmistamiseks pole muud kunsti kui makaronid ära keeta ja jätta kurnates piisavalt vett sisse, et carbonara kastmepulbrit sisse segades tekiks mingi kastmelaadne moodustis. Maitseks on hää veel sulajuustu lisada. Meie panime ühe, aga oleks võinud vabalt ka kaks pakki panna. Sulajuust seisis rahulikult ööpäeva 30 kraadises leitsakus ja polnud oma maitseomadusi minetanud. Edasi pole muud kui konservliha valmis toitu segada. Meie ostsime Prismast kaasa veel pealeraputamiseks soolatopsi sarnases anumas olevat kuivjuustu. Kuni väljasõiduni oli külmkapis, aga pidas ka kenasti matka lõpuni vastu.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • 500g täisteramakaronid - 4 pakki
  • carbonara kastmepulber - 5 pakki
  • 200g Merevaik - 1tk
  • konservliha - 1,25kg

Pannkoogid moosiga ja kissell saiakuubikutega (lõunaks)


Kui kunagi matkasellilt ja filmimehelt Urmas Eero Liivilt häid matkaretsepte küsitud sai siis vastuseks tuli, et ei ole paremat gruppi ühendavamat tegevust kui ühine pannkoogitegu. Sinna juurde veel kissell saiakuubikutega ja ongi sõtkumisest väsinud matkasellidel naeratus kõrvuni.

Kisselliga on lihtne: õige kogus vett keema, pulber sisse ja saiakuubikud otsa. Reeglina on pakk liitri kohta. Me tegime 4 liitrit, vabalt oleks võinud ka 5 teha. Saiakuubikuid võtsime 2 pakki kaasa. 

Pannkookidega on rohkem mässamist. Nende valmistamiseks tuleb kõvasti rohkem aega võtta kui tavalise lõunasöögi jaoks kulub. Me ostsime lolli peaga paksu täistera taigna pulbri ja tagatipuks tegime taigna liiga vedela ka. Tulemuseks 2.5h küpsetamist. Kui paar nõuannet siit välja noppida, siis võtta täiesti tavaline tainapulber, õhukestele pannkookidele ja ignoreerida pakil olevat veekogust. Lihtsalt segada pulbrile vett sisse kuni hea saab. Kooke on parem küpsetada priimusel. Esiteks on lõkke kohal tüütu mässata ja teiseks on leek ühtlasem ning tugevam.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • 500g pannkoogijahu - 2 pakki
  • Mikaado Kissellipulber Miku mustikamaitseline 170g (1L) - 5 pakki
  • Krutoonid 100g Panealba - 2 pakki

Pasta bolognese


Sarnaselt carbonaraga, pole ka bolognese valmistamise juures mingit kunsti. Hea kiire toit. Vesi keema, spagetid sisse. Kui pasta valmis, siis pulber sisse ja liha peale. Vett võiks kurnates jätta jälle kastme jagu. Kuna meil oli pood 6.5km kaugusel, siis võtsime värsket hakkliha, aga see eeldas ka panni soetamist. Peale raputasime sama kuivjuustu mis carbonaralegi. Kaks 80 grammist topsi pidasid 12 inimese kaks toidukorda vastu.

Komponendid, kogused (12 inim):
  • 500g täisteraspagetid - 4 pakki
  • liha - 1,25kg
  • bolognese kastmepulber - 5 pakki

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Rattaseiklus 2: TEINE PÄEV

Teine päev algas Peipsi kaldal, Karjamaa telkimisplatsil. Nii kui silmad avasime saime aru, et see tuleb üks tore päev! Õhk oli soe, tuul oli vaibunud ja päike paitas meid oma soojendavate kiirtega! Ees ootas meid sõit mööda siledat asfaldit, mida palistamas Peipsi äärsed sibulakülad!

PR21 Esimene päev: kohaneme

Järjekordne veider aasta oli omadega suves ja see tähendas, et pinutäis roosade vestidega tegelasi kiheles Eestimaa peale ratastel veiderdama. Mullu sai lõunas latt organiseerija jaoks ebamugavalt kõrgele upitatud ja 21. aasta ei saanud kuidagi hõbemedalistiks jääda. Siinkirjutaja siis pusis ja pusserdas ning pikapeale formuleerus plaan, kuidas võiks välja näha üks järjekordne meeli ülendav pedaalidesõtkumine.

PR20 Teine päev: käpuli

Hommik Kirikumäel pakkus lisaks maalilisele järvevaatele ka humoorikat meelelahutust, kui vennad Tarmo ja Tauno vaidlesid kes on rohkem süüdi, kas üks kes metsaonni täis peeretas või teine kes hapniku saamiseks ukse lahti jättis ja kõik järve sääsed sisse lasi. Nagu sedalaadi vaidluste puhul kombeks, siis lõpuks oli kumbki osapool veel rohkem oma seisukohas veendunud ja lõpliku otsust pealtvaatajad ei saanudki. Lõpuks vennad lõpetasid tulutu diskussiooni ja hakkasid matkaliste rõõmuks hoopis putru keetma.

PR21 Kolmas päev: Vormsi

Pantrite seiklused peresõbralikus kämpingus algasid hommikul traditsioonilise pudruküpsetamisega. Seekord oli menüüs manna. 17 inimese portsioni jaoks vee üles soojendamisest sai tõeline katsumus. Kogu kämpa peale oli üks pliit ja see andis vähem sooja välja kui kustunud küünal. Lõpuks sai veekeedukannude abil mingi ime läbi pudru ikka valmis meisterdatud.

PR20 Kolmas päev: pidu ja pillerkaar

Nagu lugupeetav lugeja mäletab, siis kolmas päev pidi meil tulema rattasõidu poolest kergem. Teate mis? Tuligi! Kõigepealt pidime me muidugi liivaselt Härmalt ära saama ja nagu Andrese luurendmed ütlesid, siis "liivaorgiat" pidi veel paar kilomeetrit olema. Neid põhjalike teadmisi kogus ta tänu seigale, et pani eelmine päev meie eest liduma ja kui me poleks talle Härmast helistanud, siis oleks ilmselt Petserisse välja põrutanud. See oli talle siis kolmas kord lähima 12 tunni jooksul liivaorgias osaleda.

PR21 Teine päev: äge!!

Hommikul oli tunne hea. Miskit head oli õhus. Mis, see jäi veel selgitamisele. Matkal on hea tuju vundamendiks lisaks klappivale seltskonnale ka õigel ajal punni söödud punud. Loputasime maasikamoosiga karneeritud neljaviljahelbed lahustuva kohviga alla. Peale kütsime merevaiguga sepikut. Eelmine päev oli kuupaistel sündinud uus retsept tänaseks lõunaks ja seetõttu jäid Nõvalt toodud poolsuitsuvorsti kangid veel oma etteastet ootama.

PR19 Kolmas päev, äge

Vaatamata emotsioonidest tulvil õhtust oli uni magus. Tegime terrassi kõrval mannaputru ja naised valmistasid võikusid. Eelmisel õhtul ja kõnealusel hommikul toimus meil päris mitu muudatust koosseisus. Grupi noorem liige Sten viidi laupäevasele rattavõistlusele ja asemele toodi tema õde Madeleen. Seoses pere jaaniplaanidega lahkus meie tubli kokapoiss ja nõgestelangetaja Tauno. Õhtul saabusid ka Pille ning Kertu. 12 asemel oli meid nüüd 13 ja maskuliinsuse protsent langes sajalt 76 protsendini.

Rattaseiklus 2: ESIMENE PÄEV

Päev algas nagu meie seiklustel ikka tavaks - Balti Jaamas! See kord olime eelmisest targemad ja tulime varakult platsi! Varasem ärkamine tasus ära, sest vaatamata tööpäeva hommikule sai rong korralikult täis! Poleks me oma killavooriga peale mahtunud, oleks järgmine Narva Rong alles õhtul läinud! Tahaks siinkohal eraldi ära märkida Elron konduktorid, kes olid äärmiselt abivalmid! Alustuseks nad viitasid asjaolule, et kaks meie ratastest asuvad alas, kust meie peatuses välja ei saa, siis hoidsid rongi Jõhvis nii kaua kinni, kuniks me need läbi platvormi teise vagunisse said, lõpuks palusid rongijuhil Vaivaras nii kaua oodata, kuni meie rasked rattad kõik kenasti perroonil olid! Äitähh! Vaivaras jaotasime proviandid ja põrutasime teele! Algus oli suhteliselt sündmusetu, kui välja arvata vastikult kõva tuul, mis täpselt vastu puhus! Kuid pärast kummalist ja pool mahajäetud Viivikonna asumit hakkas huvitavaks kiskuma!