Söök on matka oodatuim osa. Kehv söök võib pooleks päevaks tuju lurri keerata. Oma menüü koostamisel lähtusime põhimõttest, et oleks enam-vähem kõigile suujärgi ja lihtne valmistada. Maitsev ka muidugi. Sättisime oma raja nii, et iga päev ikka üks pood tee peale jääks. See võimaldas menüüsse kirjutada tooraineid mida pikemate proviandipausidega matkal väga kasutada ei saaks. Samas on enamike neist võimalik ka asendada või üldse ära jätta. Näiteks panna sulajuustu asemel lihtsalt rohkem piimapulbrit. Koguseliselt järgisime põhimõtet, et parem jääb üle kui puudu. Mingit tohutut ülejääki siiski ei jäänud ja sellegi sõi lõpuks matkasiga ära. Seega on järgnevad kogused suhteliselt adekvaatsed täismeestel kõhu täis saamiseks.
Seljanka
Väljasõidule eelneval õhtul pakendasime seljankapõhja vaakumpakendajaga kilesse. Valmistamiseks lisasime põhja koguse jagu vett. Boonusena hakkisime sisse grillvorste.
Komponendid, kogused (12 inim):
- 500g Põltsamaa seljankapõhi - 6tk
- suur Tallinna peenleib - 1 päts
- 500g hapukoor 20% - 1 pakk
Kartulipuder grillvorstidega
Vett keetsime 1,25L ühe 250g paki kartulihelveste kohta. Valmis segule lisasime maitse järgi piimapulbrit, soola ja ühe 250g paki Merevaiku. Tuli väga maitsev. Vorstid grillisime restil mida RMK oma lõkkepaigale oli paigutanud. Optimaalne on ca 2-2,5 vorsti per inimene. Kastmeks ja ühtlasi ka salatiks tegime peale tomati-kurgi-hapukoore salatit, mille maitsestamiseks kasutasime soola ja pipart. Kui koort poleks võimalik kasutada olnud, siis oleksime pulbrist valget kastet teinud või lihtsalt "kuivalt" söönud.
Komponendid, kogused (12 inim):
- 250g Veski Mati kartulihelbed - 3 pakki
- 750g grillvorstipakk - 2tk
- 500g hapukoor 20% - 2 pakki
- tomat - 1,5kg
- kurk - 3tk
Hommikupuder
Putru on tänapäeval poes igale maitsele. Meie tegime kiirkaerahelbe, manna ja neljaviljahelbe putru. Algul keetsime pudru veega läbi ja hiljem lisasime maitse järgi piimapulbrit ja suhkrut. Peale Põltsamaa või Prisma enda brändi Rainbow plastikpudelis maasika või vaarikamoosi. Tee peal saime kaupmehelt kultuurmustikaid. Eks kui aeg on veidi suve keskme poole, saab marju ka metsast peale raputada. Pudru kõrvale tegime ka võikusid. Esiteks aitasid need toidukorda rikastada, teiseks söötsid kõhu täis nendel kes putru ei söö.
Komponendid, kogused (12 inim):
- pudruhelbed - 1kg
- 425g Põltsamaa/Rainbow maasika/vaarikamoos - 1tk
- mustikaid - 500g
- sepik - 2 pätsi
- 200g Merevaik peale määrimiseks - 2tk
- täissuitsuvorst - 2 kangi
Pasta carbonara
Pastaks kasutasime täistera jahust makarone. Hoiavad kauem kõhtu täis ja tervislikumad kah. Lihaks oli delikatesskonservid veiselihaga. Konservide arvutusi on erinevaid. Ühed ütlevad 250g konserv nelja inimese peale, mõned vähem, mõned rohkem. Meil kulus ca konserv kolme peale või isegi natukene alla. Roa valmistamiseks pole muud kunsti kui makaronid ära keeta ja jätta kurnates piisavalt vett sisse, et carbonara kastmepulbrit sisse segades tekiks mingi kastmelaadne moodustis. Maitseks on hää veel sulajuustu lisada. Meie panime ühe, aga oleks võinud vabalt ka kaks pakki panna. Sulajuust seisis rahulikult ööpäeva 30 kraadises leitsakus ja polnud oma maitseomadusi minetanud. Edasi pole muud kui konservliha valmis toitu segada. Meie ostsime Prismast kaasa veel pealeraputamiseks soolatopsi sarnases anumas olevat kuivjuustu. Kuni väljasõiduni oli külmkapis, aga pidas ka kenasti matka lõpuni vastu.
Komponendid, kogused (12 inim):
Komponendid, kogused (12 inim):
- 500g täisteramakaronid - 4 pakki
- carbonara kastmepulber - 5 pakki
- 200g Merevaik - 1tk
- konservliha - 1,25kg
Pannkoogid moosiga ja kissell saiakuubikutega (lõunaks)
Kui kunagi matkasellilt ja filmimehelt Urmas Eero Liivilt häid matkaretsepte küsitud sai siis vastuseks tuli, et ei ole paremat gruppi ühendavamat tegevust kui ühine pannkoogitegu. Sinna juurde veel kissell saiakuubikutega ja ongi sõtkumisest väsinud matkasellidel naeratus kõrvuni.
Kisselliga on lihtne: õige kogus vett keema, pulber sisse ja saiakuubikud otsa. Reeglina on pakk liitri kohta. Me tegime 4 liitrit, vabalt oleks võinud ka 5 teha. Saiakuubikuid võtsime 2 pakki kaasa.
Pannkookidega on rohkem mässamist. Nende valmistamiseks tuleb kõvasti rohkem aega võtta kui tavalise lõunasöögi jaoks kulub. Me ostsime lolli peaga paksu täistera taigna pulbri ja tagatipuks tegime taigna liiga vedela ka. Tulemuseks 2.5h küpsetamist. Kui paar nõuannet siit välja noppida, siis võtta täiesti tavaline tainapulber, õhukestele pannkookidele ja ignoreerida pakil olevat veekogust. Lihtsalt segada pulbrile vett sisse kuni hea saab. Kooke on parem küpsetada priimusel. Esiteks on lõkke kohal tüütu mässata ja teiseks on leek ühtlasem ning tugevam.
Komponendid, kogused (12 inim):
Sarnaselt carbonaraga, pole ka bolognese valmistamise juures mingit kunsti. Hea kiire toit. Vesi keema, spagetid sisse. Kui pasta valmis, siis pulber sisse ja liha peale. Vett võiks kurnates jätta jälle kastme jagu. Kuna meil oli pood 6.5km kaugusel, siis võtsime värsket hakkliha, aga see eeldas ka panni soetamist. Peale raputasime sama kuivjuustu mis carbonaralegi. Kaks 80 grammist topsi pidasid 12 inimese kaks toidukorda vastu.
Komponendid, kogused (12 inim):
Komponendid, kogused (12 inim):
- 500g pannkoogijahu - 2 pakki
- Mikaado Kissellipulber Miku mustikamaitseline 170g (1L) - 5 pakki
- Krutoonid 100g Panealba - 2 pakki
Pasta bolognese
Sarnaselt carbonaraga, pole ka bolognese valmistamise juures mingit kunsti. Hea kiire toit. Vesi keema, spagetid sisse. Kui pasta valmis, siis pulber sisse ja liha peale. Vett võiks kurnates jätta jälle kastme jagu. Kuna meil oli pood 6.5km kaugusel, siis võtsime värsket hakkliha, aga see eeldas ka panni soetamist. Peale raputasime sama kuivjuustu mis carbonaralegi. Kaks 80 grammist topsi pidasid 12 inimese kaks toidukorda vastu.
Komponendid, kogused (12 inim):
- 500g täisteraspagetid - 4 pakki
- liha - 1,25kg
- bolognese kastmepulber - 5 pakki
Kommentaarid
Postita kommentaar